diumenge, 7 de febrer del 2010

Moisès Broggi

Hi ha PERSONES, escrit i dit així, en majúscula, que acaben essent una veritable institució per a un país. A Catalunya, una d’aquestes persones és Moisès Broggi.

Broggi fou un metge cirurgià que va tenir un paper destacadíssim al front republicà durant la Guerra Civil. Té unes memòries publicades en dos volums que són una delícia, sobretot el primer. Actualment té 102 anys.

El diumenge, 31 de gener, el van entrevistar a “El periódico”. El doctor hi fa unes afirmacions clares i contundents amb una seguretat i una lucidesa que corprenen i que només es poden fer des del bagatge que et dóna l’edat i l’haver viscut més de cent anys. Situem-nos al 1908, any de naixement de Moisès Broggi, i anem, en un viatge rapidíssim en el temps, fins al 2010: us imagineu quantes coses ha viscut aquest SENYOR? (Senyor també així, en majúscules, eh!). Com es diu en la presentació de l’entrevista, Moisès Broggi té “102 anys lluminosos”.

La primera resposta ja és una punyalada directa al cor d’aquells que només viuen per a deixar el seu nom en alguna placa d’algun carrer de qualsevol poble o ciutat o per a ser recordats per alguna cosa més o menys banal (o hauria de dir important?). Broggi als 102 anys, això de ser cèlebre ho veu ben diferent:

–Un hospital porta el seu nom. ¿Alguna altra il•lusió pendent?
–Que l’home aprengui a viure amb els altres homes.

I a partir d’aquí, afirmacions i sentències que són, simplement, lliçons:

–Vostè no té final.
–Jo ja no tinc futur

–En la vida ens preocupem per coses que no tenen valor. Tot és fugaç. No val la pena preocupar-se’n.

-Jo abans pensava que el cos ho era tot i ara, en la vellesa, veig que no és res. Els vells tenim molt passat i, al revisar-lo, ens adonem que hi va haver moments feliços que no ho semblaven tant mentre els vivies.

–¿No li té ni una miqueta de por [a la vellesa]?
–No. A més la vellesa és una bona preparació. Et vas fonent... fins que tot se’n va en orris.

–¿Per què voldria ser recordat?
–Per ser una bona persona.

Aquest enllaç usportarà a l'entrevista completa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada