divendres, 23 de juliol del 2010

L'evangeli segons Jesucrist

He llegit l’altre llibre “irreverent” de Saramago: L’evangeli segons Jesucrist.
L’autor torna a demostrar el seu subtil i particular sentit de l’humor, que a mi m’agrada. No és, ni molt menys, cap “obra mestra”; però llegint-lo passes una bona estona. L’he trobat més divertit que provocador. El cert és que no deixa de sorprendre’m que l’església i els partits de dreta de Portugal alcessin el crit al cel per un llibre com aquest. És una visió irònica de la vida de Jesús, però poca cosa més.

Jesús és fill d’una dona humil, Maria, que no entén la “missió” a la qual el seu fill és cridat i que se sorprèn quan sap que Jesús és, també, fill de Déu. Legítima aquesta estranyesa?.
“Debes saber, María, que el Señor puso su simiente mezclada con la simiente de José en la madrugada que concebiste por primera vez, y que, por consiguiente y en consecuencia, de ella, la del Señor, no la de tu marido, aunque legítimo, fue engendrado tu hijo Jesús. Se asombró mucho María con la noticia, cuya sustancia, felizmente, no se perdió en la confusa alocución del ángel, y preguntó, Entonces Jesús es hijo mío y del Señor, Mujer, qué falta de educación, a ver si tienes más cuidado con las jerarquías, con las precedencias, del Señor y mío tendrías que haber dicho.”

És fill d’un humil fuster que, detingut per error pels soldats romans, mor a la creu com ho farà el “seu” fill a la seva mateixa edat. Escandalós?
“Éste es el que decía que era inocente, el sargento dudó un momento exactamente el instante en que José podría haber gritado, Soy inocente, pero no, se calló, desistió, entonces el sargento miró, pensaría quizá que la precisión simétrica sufriría si no se usaba la última cruz, que cuarenta es número redondo y perfecto”

Jesús té relacions amb la seva gran amiga Magdalena. Immoral?
“En un ávido y ansioso beso que desencadenó en el cuerpo de Jesús un segundo e interminable estremecimiento”

En definitiva, un llibre per a passar una bona estona i que en cap cas hauria d’escandalitzar ningú si sabem llegir la novel•la com el que és: un entreteniment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada