dijous, 4 de novembre del 2010

Malabars

Ja fa força anys vaig rebre aquest text. I a mi, que sóc força "desastrillu" per això de les "relacions personals", em va agradar molt. Avui, de fet "ara mateix", endreçant arxius del disc dur de l'ordinador l'he trobat i el vull compartir amb vosatres.
El text es comenta sol! Espero que us agradi,

Un filòsof xinès deia que les relacions personals són com els jocs malabars del rodador de plats.

Aquest malabarista utilitza una llarga vareta metàl•lica de la mida d’una persona. A sobre hi col•loca un plat i el fa girar sobre si mateix mantenint-lo en equilibri sobre un extrem de la vareta. La vareta queda recolzada al terra sobre l’altre extrem i el mateix girar del plat la manté en posició vertical. La proesa malabar consisteix en mantenir el mateix nombre de varetes amb plats girant sobre seu.

La metàfora del filòsof xinès és molt útil per entendre el “treball” en les relacions personals. Cada persona ha d’atendre els seus plats i mantenir-los rodant sobre les varetes. Les relacions necessiten ser “impulsades” cada cert temps, perquè sinó s’alenteixen, s’estanquen i finalment cauen.

En el camp de les relacions personals també tenim les nostres varetes amb plats que giren. A mesura que anem creixent i desenvolupant la nostra vida personal i social, augmenta el nombre de varetes. I hem d’anar de les unes a les altres donant impuls als diferents plats perquè segueixin girant.

Arriba un moment en què les curses i les ganes no són suficients per mantenir tots els plats girant alhora. Això no ens ha de preocupar, és normal, li passa a tothom. Hi ha relacions que amb el temps deixen de “girar” i no és un problema greu.

Situem-nos al mig de la pista. Sempre tindrem properes aquelles varetes que tinguin a sobre els nostres plats preferits. D’aquesta manera no haurem de recórrer molta distància per impulsar-les una altra vegada.

Algunes vegades mirem més lluny i veiem un plat que està a punt de caure. Amb un moviment ràpid ens apropem i l’impulsem una altra vegada. Li donem força perquè continuï girant un temps.

En altres ocasions, ens despistem i un plat cau a terra. No s’ha trencat. Amb compte, el recol•loquem una altra vegada i l’impulsem per fer-lo girar. Al començament, molt a poc a poc, després més de pressa. Altres vegades, el plat s’ha trencat i ja no podrem utilitzar-lo més.

Haurem de buscar un altre plat per fer-lo girar. No sabem si el nou plat girarà bé o malament, de pressa o a poc a poc. Després de provar-lo i decidir que ens interessa, el deixem girant i tornem al centre.

Així són les nostres relacions personals: necessiten impuls i treball constant. No per tenir acord i convenciment amb una amistat, un amor o un afecte aquest es manté per si mateix. S’ha de fer-lo girar. El nombre de varetes i plats depèn de nosaltres mateixos.

Els plats que són més a prop, als quals els donem impuls, gairebé sense esforç, són la nostra parella, els nostres familiars propers, els nostres fills i filles, els nostres millors amics i amigues, etc. Altres de més llunyans són els nostres companys de treball o la nostra veïna del costat. Els altres veïns o els parents llunyans queden més separats.

A vegades, atenem massa altres plats més propers, ens entretenim massa en el seu gir. Quan volem adonar-nos-en, la resta de la vaixella és a terra i alguns estan trencats, altres no. L’esforç que ens pot suposar posar altra vegada tants plats a girar ens espanta i ens fa tirar enrera. No obstant això, es pot fer. A poc a poc, tots els plats poden ser al seu lloc.

Els plats segueixen girant (més o menys a poc a poc), malgrat no atendre’ls, i ho fan tots alhora. Les nostres relacions tampoc no necessiten la nostra presència permanent per seguir vives. I totes existeixen en el mateix moment, encara que no podem atendre-les simultàniament.

4 comentaris:

  1. Hola Quim!
    Molt bonic i interessant aquest text que has penjat. Gràcies perquè em serà útil també per les relacions en la vida de comunitat.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Molt interessant!!! Sí, és molt important mantenir, un mateix, les varetes amb els plats girant però també és molt important que els demés ajudin donant impuls a les varetes compartides. No sempre podem estar pendents de tots els plats, fer-los girar tots necessita el seu temps.

    ResponElimina
  3. Bona tarda, Quim!!!!
    Primer de tot FELICITATS per el teu aniversari.
    Con va tot plegat?
    També he vist que fa ja un any de “retalls de pensaments”
    Felicitats per tot plegat, que segueixis gaudint....de la lectura, musica, etc, sense tot això el dia a dia no seria enriquidor, per cert , MALABARS, boníssim, tot i que jo no patiria per la quantitat de plats que giren, però si que els mes importants girarien a un ritme constant, la qual cosa no tindria que suposar cap esforç, es el que aprens amb el anys....
    Fins aviat
    Una abraçada forta del Bages
    i SIGUES FELIÇ

    ResponElimina
  4. Caram, aquesta sí que és una sorpresa inesperada! Del Bages!!!!
    Tens tota la raó: l'important no és la quantitat de plats que fem girar sinó com els fem girar.
    Esforç fer-los girar? No et pensis, hi ha plats que no hi ha manera que voltin "suau". Ara bé, si l'esforç suposa un "sobreesforç" inútil i absurd... val més que caiguin i es trenquin en 1000 bocins.
    Una abraçada!

    ResponElimina